Lujitemuovituotteet ovat tuttu näky niin teollisuudessa kuin arjessakin

Muovi on yksi maailman suosituimmista materiaaleista. Sitä käytetään raaka-aineena lukemattomissa arjenkäyttötavaroissa, sekä suuremmissa asioissa, kuten kulkuvälineissä ja rakennuksissa. Muovin suosion selittää sen äärimmäinen muovailtavuus sekä kestävyys. Muovi on huomattavasti vähemmän arka esimerkiksi kosteudelle kuin monet muut materiaalit. Tässä artikkelissa paneudumme erityisesti komposiittimuovien maailmaan.

Valitse tämä materiaali, kun vaatimuksena on kestävyys

Komposiittimuovi, eli lujitemuovi on tunnettu äärimmäisestä kestävyydestään. Se on itseasiassa muovin ja jonkin muun, lujitteeksi kutsutun, kuidun yhdistelmä. Lujitteena voi toimia esimerkiksi lasi- tai hiilikuitu. Muovin osuutta kutsutaan hartsiksi. Se voi olla joko kerta- tai kestomuovia. Lujitekuidut voivat olla erilaisissa muodoissa esimerkiksi yhtenä pitkänä kuituna tai verkkomaisena rakenteena. Kuidun muodolla on merkitystä materiaalin kestävyydelle.

Komposiitti on monipuolinen materiaali

Lujitemuovituotteet ovat siis erittäin kestäviä, mutta myös hyvin kevyitä. Tuotteita valmistaa muun muassa Artekno Oy. Tämä materiaali kestää niin kosteutta kuin lämpötilanvaihteluitakin. Se kantaa huomattavan suuren painon ja on iskunkestävä. Komposiitti ei myöskään kaipaa erityistä huoltoa. Näin ollen tätä materiaalia käytetään hyväksi monella teollisuudenalalla. Siitä valmistetaan muun muassa lentokoneita, avaruusaluksia, helikoptereita, autojen osia, veneitä ja laivoja. Komposiitista voidaan valmistaa osia tuuli- ja aurinkovoimaloihin sekä erilaisia säiliöitä. Rakennusteollisuus käyttää materiaalia esimerkiksi infrastruktuurin rakentamiseen. Sitä käytetään niin ikään talojen materiaalina sekä uima-altaissa. Lujitemuovituotteet ovat monelle meistä tuttuja myös ihan tavallisen ihmisen arjessa. Komposiittimuovista valmistetaan nimittäin myös urheiluvälineitä. Tämä materiaali on siis erittäin monipuolinen, ja sopii hyvin monenlaisiin tehtäviin.

Lujitemuovin kierrätys on nykyään mahdollista

Koska lujitemuovi on sekoitus kahta hyvin erilaista materiaalia, jotka on vaikea erottaa toisistaan jälkeenpäin, on tämän materiaalin kierrättäminen tuottanut jonkin verran päänvaivaa. Aiemmin se on nähty ongelmajätteenä, joka kasaantuu kaatopaikalle. Viime vuosina sitä on ryhdytty hyödyntämään sementtiteollisuudessa, sillä komposiittimurska toimii hyvin sementin valmistusmateriaalina. Komposiittia käyttävät teollisuudenalat pyrkivätkin nyt parantamaan omia lajitteluprosessejaan, jotta komposiittimuovi pääsisi uudelleen käyttöön. Sen lisäksi, että materiaalille on löytynyt jatkokäyttöä, vähentää sen kestävyys ympäristökuormitusta. Ei ole ennennäkemätöntä törmätä yli 50 vuotta vanhaan komposiittiveneeseen. Tärkeää onkin siis käyttää materiaalia harkitusti ja tarkoituksenmukaisesti sekä pitää siitä erittäin hyvää huolta. 

minusta

Blogi teollisuuden ja tavaran valmistamisen aloista

Teollisuus ja erilaisten tavaroiden, välineiden ja materiaalien valmistuksen ala on niin laaja, että se tuntuu monelle abstraktilta. Kuitenkin me kaikki käytämme päivittäin teollisuudessa valmistettuja tuotteita. Sen vuoksi koen tärkeäksi avata tätä alaa enemmän ihan meille tavallisille ihmisille. Uskon, että arvostamme arjessa ja töissä käyttämiämme asioita, tarvikkeita ja välineitä enemmän, jos ymmärrämme mistä ne ovat tulleet, kuka ne on valmistanut ja mitä niiden valmistaminen vaatii. Haluan antaa huomiota teollisuudessa työskenteleville miljoonille ammattilaisille ja heidän työpanokselleen, sillä sitä he ovat ansainneet. Tervetuloa siis blogini pariin oppimaan mitä teollisuudessa tapahtuu ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Kommenttisi aiheen tiimoilta ovat myös erittäin tervetulleita!

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

28 February 2024
Korroosio on merkittävä haaste monille rakennuksille, infrastruktuurille ja teollisuuslaitoksille ympäri maailmaa. Korroosio voi aiheuttaa vakavia vau

10 July 2023
Tiedätkö, mitä on CNC-jyrsintä tai CNC-sorvaus? CNC-jyrsintä on menetelmä, jolla voidaan valmistaa erilaisia, yleensä koneidenosia, koneellisesti. CNC

25 November 2020
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään kuinka puhdasta käyttämäsi vesi on? Moni ei asialla päätään vaivaa. Suomessa olemme siinä onnellisessa asemassa,

tag