Vedensuodatin varmistaa veden laadun

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään kuinka puhdasta käyttämäsi vesi on? Moni ei asialla päätään vaivaa. Suomessa olemme siinä onnellisessa asemassa, että juomakelpoista vettä saa hanasta kaikkialla. Juomakelpoinen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita optimaalista puhtautta. Vedessä voi piillä yllättävänkin paljon epäpuhtauksia, jotka voivat pidemmän päälle aiheuttaa haittoja. Lue tästä artikkelista, mitä veden puhtautta arvioidessa tulisi ottaa huomioon ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Vedessä voi piillä epämiellyttäviä yllätyksiä

Veteen voi joutua erilaisia epäpuhtauksia esimerkiksi putkistosta. Putkista voi irrota erilaisia hiukkasia, jotka joutuvat veden mukana ihmisen elimistöön. Vedessä voi olla myös niin kutsuttua mikromuovia - pienen pieniä muovihiukkasia, jotka eivät jääneet vedenpuhdistuslaitoksen syyniin. Joskus vedenpuhdistusprosessissa voi olla häikkää ja veteen jää jopa terveydelle haitallisia aineita. Vedessä voi olla erilaisia bakteereja, loisia ja hiivoja. Sinne on voinut joutua esimerkiksi antibioottijäämiä ja muita lääkkeitä sekä torjunta-aineita. Vedessä voi olla myös liikaa klooria, rautaa, kalkkia tai mangaania. Liiallinen kalkki tukkii kodinkoneita ja sen vuoksi pesuaineita on usein käytettävä enemmän. Vähäkalkkinen vesi on siis parempi ympäristölle.

Suodattimella puhtaampaa vettä

Vedensuodatin on hyvä apuväline, kun haluaa olla varma juoma- ja käyttövetensä laadusta. Suodattimia on markkinoilla nykyään joka lähtöön. Voit asentaa suodattimen suoraan putkistoon, jolloin se ehkäisee kalkkipitoisen veden pääsyn pesukoneisiin. Jos vesi ei ole erityisen kalkkista vaan haluat suodattaa sitä muista syistä, voi hanaan asennettava suodatin olla hyvä vaihtoehto. Yksinkertaisimpia vaihtoehtoja ovat suodattimelliset vesikannut.

Suodatinta hankkiessa on hyvä ensin testauttaa veden laatu, jotta tietää paremmin minkälaisia ongelmia vedessä on. Jotkin suodattimet auttavat lähinnä veden kalkkipitoisuuteen, toiset poistavat suurempia hiukkasia, kuten mikromuovia. Kaikista kehittyneimmät versiot suodattavat lähestulkoon kaikki veteen kuulumattomat aineet aina kloorista bakteereihin ja jopa viruksiin. Vedensuodatin tulee avuksi myös silloin kun oman kaivon tai vaikkapa mökkijärven vedestä halutaan juomakelpoista. Toisaalta löytyy myös kannettavia, vaikkapa retkelle tai matkalle mukaan otettavia versioita, joilla luonnonvesistä saa juomakelpoisia.

Suodattaminen voi tapahtua esimerkiksi UV-valoa hyväksi käyttäen. Myös aktiivihiiltä ja suodatinhiekkaa käytetään usein. Suodatusmekanismin valintaan vaikuttavat vedessä olevat epäpuhtaudet, sillä ne poistavat niitä eri tehokkuudella. Oikeanlaisen suodattimen valintaan ja veden laadun analysointiin voi pyytää apua alan ammattilaisilta ja suodattimien jälleenmyyjiltä, jollainen on esimerkiksi Pumppulohja Oy Ab.

minusta

Blogi teollisuuden ja tavaran valmistamisen aloista

Teollisuus ja erilaisten tavaroiden, välineiden ja materiaalien valmistuksen ala on niin laaja, että se tuntuu monelle abstraktilta. Kuitenkin me kaikki käytämme päivittäin teollisuudessa valmistettuja tuotteita. Sen vuoksi koen tärkeäksi avata tätä alaa enemmän ihan meille tavallisille ihmisille. Uskon, että arvostamme arjessa ja töissä käyttämiämme asioita, tarvikkeita ja välineitä enemmän, jos ymmärrämme mistä ne ovat tulleet, kuka ne on valmistanut ja mitä niiden valmistaminen vaatii. Haluan antaa huomiota teollisuudessa työskenteleville miljoonille ammattilaisille ja heidän työpanokselleen, sillä sitä he ovat ansainneet. Tervetuloa siis blogini pariin oppimaan mitä teollisuudessa tapahtuu ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Kommenttisi aiheen tiimoilta ovat myös erittäin tervetulleita!

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

28 February 2024
Korroosio on merkittävä haaste monille rakennuksille, infrastruktuurille ja teollisuuslaitoksille ympäri maailmaa. Korroosio voi aiheuttaa vakavia vau

10 July 2023
Tiedätkö, mitä on CNC-jyrsintä tai CNC-sorvaus? CNC-jyrsintä on menetelmä, jolla voidaan valmistaa erilaisia, yleensä koneidenosia, koneellisesti. CNC

25 November 2020
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään kuinka puhdasta käyttämäsi vesi on? Moni ei asialla päätään vaivaa. Suomessa olemme siinä onnellisessa asemassa,

tag